To połączenie zasad diety bez laktozy oraz diety bez glutenu.
Gdzie znajduje się gluten i laktoza?
Pszenica, żyto, jęczmień i owies to zboża zawierające gluten. W przypadku wyboru produktów należy bardzo dokładnie czytać ich skład, ponieważ wiele z nich może być zanieczyszczona glutenem. Produkty bezglutenowe to produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.
Laktoza to cukier mleczny. Spośród produktów mlecznych najbogatsze w laktozę jest zwykłe mleko. Laktoza znajdująca się w fermentowanych przetworach, takich jak kefiry, jogurty, maślanki, jest już nadtrawiona przez bakterie wykorzystywane na drodze produkcji, dlatego ich spożycie może dawać mniejsze objawy, niż zwykłe mleko. Tłuste produkty mleczne, takie jak masło i sery, zawierają mniej węglowodanów, dlatego mogą być lepiej tolerowane.
Jeśli objawy nietolerancji laktozy występują nawet po niewielkiej jego ilości w diecie, to należy uważnie czytać składy wszystkich kupowanych produktów – dodatek mleka, twarogu, czy śmietany w jakimś produkcie może wywołać bowiem wzdęcia i bóle brzucha.
W menu wykorzystujemy zamienniki produktów glutenowych to znaczy produkty zbożowe naturalnie bezglutenowe. Uwaga! Z uwagi na to, że wszystkie posiłki z naszych diet są przyrządzane w jednym zakładzie produkcyjnym nie polecamy stosowania diety osobom chorym na celiakię.