Weganizm to sposób odżywiania się, polegający na wykluczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego.
Weganizm to sposób odżywiania się, polegający na wykluczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie ze swojego jadłospisu eliminują mięso, ryby i owoce morza, jaja, mleko i produkty mleczne oraz miód.
Podstawą tej diety są warzywa, owoce, produkty zbożowe, pestki, orzechy i nasiona roślin strączkowych.
Kluczowym składnikiem odpowiednio zbilansowanego jadłospisu są nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób), a w szczególności produkty sojowe (tofu, tempeh, mleko sojowe, itd.), będące głównym źródłem białka w tej diecie.
Kolejnym ważnym składnikiem codziennego menu są tłuszcze roślinne (orzechy, oleje roślinne, nasiona, pestki, awokado). Warto pamiętać, że orzechy i pestki stanowią źródło białka, witamin, cennych przeciwutleniaczy i potencjalnie niedoborowych składników (wapnia, żelaza i kwasów tłuszczowych omega-3).
Innym istotnym elementem jadłospisu weganina są produkty zbożowe, które dostarczają organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania, błonnika pokarmowego, witamin (np. witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego) i składników mineralnych (np. cynk, żelazo).
Zboża, takie jak komosa ryżowa czy amarantus, stanowią również niezwykle wartościowe źródło białka. Nie można zapominać także o podstawowych składnikach każdej diety – warzywach i owocach, które powinny pojawiać się we wszystkich posiłkach. Dostarczają organizmowi błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralny i substancji o działaniu antyoksydacyjnym.