Dieta wegetariańska oznacza system żywienia, w którym z jadłospisu zostaje wyłączone mięso.
Dieta wegetariańska oznacza system żywienia, w którym z jadłospisu zostaje wyłączone mięso.
Jest to przede wszystkim dieta zbilansowana, bogata w warzywa i owoce dostarcza nam dużej ilości błonnika. Przyspiesza to pracę jelit, usprawnia przemianę materii, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II z racji dostarczania celulozy i pektyny. Warzywa i owoce obniżają poziom złego cholesterolu, co redukuje możliwość wystąpienia zawału serca. Dieta wegetariańska jest mniej zasobna w sód, dzięki czemu nie powoduje ona jego kumulowania w naczyniach krwionośnych. Wegetarianie dzięki warzywom i owocom nie cierpią na niedobór potasu. Z rodzajem diety związany jest także niższy wskaźnik masy ciała w porównaniu do osób jedzących mięso. Dzieje się tak, ponieważ wegetarianie jedzą aż o 25% tłuszczów mniej. Dieta ta także obniża ciśnienie krwi dostarczając dużej dawki witaminy E i kwasów tłuszczowych. Z racji spożywania mniejszej ilości kwasów nasyconych, które są szkodliwe, a większej ilości jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wegetarianie mają korzystniejszy profil lipidowy. Wymienione wyżej pozytywnie działające kwasy znajdują się w produktach zbożowych, mlecznych i roślinnych. Uważa się także, że wegetarianie żyją nieco dłużej niż inni i chorują rzadziej niż osoby jedzące mięso. Przyczyn upatruje się także w sposobie życia wegetarian. Okazuje się, że często prowadzą oni bardziej aktywny tryb życia i zwracają uwagę na jakość produktów, które spożywają.
Zamiast mięsa podamy Ci burgera z fasoli, steka z kalafiora czy gulasz z ciecierzycy. Zapraszamy!