Według założeń diety Dąbrowskiej, w trakcie jej stosowania dopuszczalne jest jedynie spożywanie niskoskrobiowych warzyw oraz niektórych owoców. 

Według założeń diety Dąbrowskiej, w trakcie jej stosowania dopuszczalne jest jedynie spożywanie niskoskrobiowych warzyw oraz niektórych owoców. Główny cel diety Dąbrowskiej to oczyszczenie organizmu z toksyn, poprawienie stanu zdrowia i witalności oraz poprawienie jakości snu. Oprócz tego dieta zakłada, że poprzez usuwanie chorych komórek, jest w stanie zapobiegać powstawaniu nowotworów oraz chorób cywilizacyjnych, jednocześnie wydłużając życie oraz poprawiając jego jakość. Dieta Dąbrowskiej to tak naprawdę owocowo-warzywny post, który obecnie stosowany jest jako dwuetapowy program odchudzania. Jej początkowym założeniem było pozbycie się toksyn z organizmu osoby, która poddała się diecie. Zrzucenie kilogramów miało być jedynie efektem ubocznym jej stosowania.

Leczniczy post, jak często nazywana jest dieta dr Dąbrowskiej, opiera się na jedzeniu jedynie owoców i warzyw przez cały okres trwania diety. Po zakończeniu diety nasze menu powinno opierać się jedynie na warzywach, owocach, roślinach strączkowych oraz ziarnach i orzechach. Cały okres diety powinien trwać ok. 6 tygodni. W czasie trwania tej oczyszczającej diety zjadamy trzy główne posiłki i dwie przekąski o łącznej kaloryczności wahającej się od 400 do 600 kcal. Posiłki muszą składać się jedynie z warzyw i niektórych owoców. Ponieważ dieta składa się z posiłków o niskiej kaloryczności, uruchomione zostają procesy trawienne, nazywane trawieniem endogennym. Polega ono na wykorzystaniu jako źródła energii zalegających w ciele złogów i zniszczonych tkanek.

Zalety diety Dąbrowskiej

Niewątpliwą zaletą stosowania diety Dąbrowskiej jest łatwe przygotowywanie posiłków, z których składa się codzienne menu. W większości wymagają od nas jedynie obrania, pokrojenia lub starcia warzyw, a przypadku obiadu – ich ugotowania czy upieczenia. Proces przygotowania ogranicza się więc jedynie do kilku minut.

Inną zaletą jest szybki spadek wagi. To pozytywny “skutek uboczny” diety zwłaszcza dla tych osób, które na co dzień zmagają się z nadwagą, otyłością i nie mogą zrzucić zbędnych kilogramów. Najbardziej spektakularną utratę wagi obserwujemy zwłaszcza w pierwszych tygodniach, w których pozbywamy się zalegających w organizmie substancji. W wielu przypadkach rezygnacja z białka, tłuszczów i węglowodanów sprawia, że stan cery się poprawia, a sylwetka wygląda szczuplej, ponieważ nie dochodzi do zatrzymywania się wody w tkankach ciała.

Wychodzenie z postu

Drugi etap diety Dąbrowskiej to wychodzenie z diety. To czas, w którym powoli zaczynamy wprowadzać do menu dodatkowe produkty. Nadal podstawę stanowią warzywa i owoce dozwolone w pierwszym etapie, ale wzbogacamy je też o inne, dodając orzechy, produkty mleczne oraz kasze i ziarna. Z tych produktów przygotowujemy zbilansowane, wartościowe posiłki. Wciąż absolutnie zakazane są produkty wysokoprzetworzone. Tak naprawdę to, ile czasu zajmie nam wychodzenie z diety zależy tylko od nas. Równie dobrze ten etap możemy stosować już zawsze, traktując go jako zmianę nawyków żywieniowych. Pamiętajmy jednak, że jeżeli po wyjściu z diety powrócimy do nawyków sprzed jej stosowania, efekt postu będzie krótkotrwały i z pewnością zakończy się powrotem do poprzedniej wagi.