Niby proste pytanie, lecz na palcach jednej ręki można byłoby policzyć osoby, które znasz i wiedzą ile gotuje się jajko na twardo lub jajko na miękko bez patrzenia w przeglądarkę internetową.
Być może właśnie dlatego trafiłeś na ten artykuł, bo chciałbyś je zjeść, ale nie pamiętasz ile gotować 😉
Postaramy się napisać to w taki sposób, abyś już nigdy nie zapomniał ile gotuje się jajko na twardo, a ile gotuje się jajko na miękko!
RÓŻNE STOPNIE ŚCIĘTEGO ŻÓŁTKA
Każdy ma swój ulubiony sposób przygotowania jajka. Na miękko, na półtwardo i na twardo – to trzy najpopularniejsze sposoby.
Poniżej tabelka, którą możesz zapisać sobie w telefonie, lub wydrukować i powiesić na lodówce – po miesiącu zapamiętasz te czasy gotowania i nie będziesz musiał szukać informacji w internecie 🙂
Inne sposoby przygotowania jajek
Często widzimy w restauracjach różne nazwy potraw przygotowanych z jajek, najczęściej w śniadaniowych propozycjach. Poniżej kilka nazw, które mogą wprawić człowieka w zastanowienie czym jest danie i jak jest przygotowane:
Jajka po benedyktyńsku – Jest to jajko w koszulce na grzance z szynką i sosem holenderskim
Jajko po florencku – Jajka w koszulkach podawane na kołderce z duszonego szpinaku, polane sosem serowym, zapiekane i podawane na grzance lub z innym pieczywem.
Jajka po turecku – Bazą jajek po turecku jest jogurt grecki przyprawiony świeżym czosnkiem i cytryną. Układa się na nim jajka w koszulce, z których po przecięciu wypływa smakowite, płynne żółtko. Całość polana jest palonym masłem wraz ze szczyptą chilli.Serwowane z podpieczonym na oliwie pieczywem.
Jajka po wiedeńsku – to rozmieszane jajka na miękko w szklance lub kokilce. Żółtko powinno być płynne, a białko ścięte.
Jajka po holendersku – W garnuszku gotujemy wodę z dwiema łyżkami octu winnego, a następnie do gotującej się wody wbijamy każde jajko osobno na 2 minuty. Wyciągamy je łyżką cedzakową i układamy na zarumienionym pieczywie.
Jajka to wdzięczny produkt w świecie gotowania i jeśli lubicie przyrządzć posiłki dla siebie i/lub bliskich to warto dać im szansę w innych niż standardowe przepisach.
Mamy nadzieję, że nasz wpis okaże się dla Was przydatny!